Doorgaan naar hoofdcontent

Newsflash

Het was me de dag wel weer, zo'n persco-dagje. Na een paar jaar training in vallen en opstaan (ook wel Leven Met Hersenletsel genoemd) maken ze mij de pis niet meer zo snel lauw.

Zo eens in de maand is er een uurtje dat iedereen schijnt te Moeten Zien: De Persconferentie. Als je dingen in de wereld al niet begreep, dan heb je er na dat Moment nog wel wat levensvragen bij gekregen.

Ik ben geen ziener en mijn leven in coronatijd is zeker niet gemakkelijk, maar mijn oplossing voor het voorkomen van nóg meer vragen, de daarbij horende zoektocht, de paniek en angst en het cynisme (enz. enz. enz.) is: bekijk de persconferentie niet. Volg géén nieuws. Roep heel hard om je heen dat je bewust geen nieuws volgt omdat het je triggert - zo wordt het ook nauwelijks mondeling aan je medegedeeld wat voor vreselijke sentimenten er spelen. Vraag iemand in je omgeving om je een seintje te geven als zo'n conferentie eraan komt, en zoek achteraf de nieuwe regels op.

Als die nieuwe regels er zijn, volg je die op en vraag je je verder gewoon niet af waarom ze er zijn. Binnen de regels (dus zonder wat alle 'specialisten' via de media aan je meedelen) is er nog best veel mogelijk. En als de regels onduidelijk zijn, volg dan gewoon de interpretatie die jij, voor jezelf, het meest verstandig acht. Denk ook aan je eigen mentale gesteldheid als je in de vorige zin leest "jij, voor jezelf, het meest verstandig". Niet in de egoïstische, anarchistische zin, maar wel in de meest ruime zin van het woord gezondheid.

Mijn leven moet doorgaan, perspectief houden. Overprikkeling is slecht voor een geletseld hoofd. Onderprikkeling ook, dat vergeten mensen nog weleens. Bij onderprikkeling is er een ernstige kans op depressie en angst - twee ontwikkelingen waar ik gevoelig voor ben en die erg getriggerd worden zodra ik stukjes nieuws mee krijg.  nieuws gedijt bij slecht bericht. Thuis 'veilig' niks zitten doen en al het nieuws in de gaten houden zorgt dus voor een vreselijk angstig en moedeloos hoofd. Mega ongezond.

Vrienden spreken, veel naar buiten, sporten, creativiteit voeden, afleiding: binnen de regels is er nog best veel aan gezonde prikkels mogelijk. Wat er wél mogelijk is, daar word je gelukkig van. Denken in onmogelijkheden, dat maakt je geest klein en je dagen somber en frustrerend.

De afgelopen tijd heb ik veel geschreven over wat mij allemaal belemmert aan "deze tijd". Maar het helpt allemaal niet, dus ik heb het niet gepost. Ja, thuiswerken in mijn situatie is extra klote. Ja, elke maand een nieuwe maatregel gaat in tegen mijn noodzaak van structuur. Ja, de supermarkt is de hel op aarde. Maar ik heb brood op de plank nodig, en daarvoor moet ik al die hobbels overwinnen. En dat doe ik elke dag, en dat maakt me ook trots. En ik wil niet teveel leven met lijden. Ik wil dit leven opbouwen waar het mogelijk is. Het leven staat niét stil!

En het allerbelangrijkste is dat we elkaar nog altijd hebben. In de tijd dat je alle nieuwsberichten aan het doorzoeken bent naar een sprankje hoop, kun je ook even die ene vriendin opbellen om te vragen wat ze aan het doen is. Of ze nog tips heeft voor een leuke serie, een goed boek, een mooie wandeling in de buurt... je praat nog eens met iemand.

P.s. het is lastiger dan het lijkt, geen nieuws volgen. Mijn handen willen steeds NOS intypen, ik heb Instagram uitgezet en kijk nog nauwelijks op Facebook. Maar als je je telefoon een beetje leert negeren, is de wereld verrassend nieuwsvrij. En je vrienden zijn buiten social media om eigenlijk ook socialer.
Daarnaast is mijn motto in dezen inmiddels ook: het is aan anderen om de controle te houden. Ik kan dat niet, ik kan hooguit de regels naleven.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Dag van de Overprikkeling

Een groot geluk bij een behoorlijk on-geluk is voor mij, dat mijn hersenletsel mijn intelligentie, motoriek en karakter niet direct heeft aangetast. Ik ben niet verlamd geraakt, bijvoorbeeld.  In feite heb ik voor de buitenwereld alleen onzichtbare klachten. En ik ben er ook nog eens zó goed in geworden om die te maskeren, dat er bijvoorbeeld weinig te merken is van mijn geheugenproblemen. Ik schrijf alles op: lijstjes op de koelkast, lijstjes op Google Keep, lijstjes overal. Lotte lijstje. En sinds de ergotherapeut bij mijn tweede revalidatie zei dat ik nooit meer een timemanagementboek mag lezen omdat ik mezelf helemaal te pletter plan, probeer ik dan ook maar te accepteren dat ik veel vergeet. Denk maar niet dat ik je verjaardag onthoud, je hebt geluk dat ik toevallig op de kalender keek als je een kaartje krijgt... sneu, maar waar.  Vandaag schijnt het de dag van de overprikkeling te zijn. En dat is iets wat nu actueler dan ooit lijkt. Nu de wereld om ons heen "versoepelt"

Verrassing

13 jaar na dato ben ik weer problemen in mijn gezondheid en functioneren aan het aanpakken. Ik twijfelde even of ik "nog steeds" neer zou schrijven. Nee. Het is een gek ding, chronisch ziek zijn: het is er altijd, maar ik ben me er niet altijd bewust van. Dat is maar goed ook.  Er zijn wel terugkerende elementen. Op dagelijkse basis de dingen die je aanleert in de loop van de tijd: mijn energieverdeling, pijnmanagement, de teleurstellingen, de meevallers, de hersenmoeheid, mijn hoofd dat nog steeds denkt dat ik alles wat ik kan ook allemaal kan. Maar daarnaast zijn er ook andere verrassingen. Dat ik laatst opeens zo verdrietig werd toen ik dacht aan dat meisje van 21 dat haar zelfstandige leven pas net was begonnen en toen zo hulpafhankelijk werd, de ziekenhuisbezoeken en -verblijven sindsdien. Opeens zie ik: ik ben zo hard bezig geweest met herstellen, met urgente hindernissen nemen, dat ik nog niet de kans heb gehad om bezig te zijn om onder ogen te zien dat er een trauma

Eerste Hulp Bij Overprikkeling

Als mijn kaken klemmen, als het deksel van de vuilnisbak pijn doet in mijn hoofd, als ik angstig ben bij het aflopen van de trap, als het geluid van mijn bovenbuurmeisje me aan het huilen krijg, als het week in mijn buik wordt, als ik alles uit mijn handen laat vallen, als ik niet meer weet hoe ik zinnen moet formuleren, als het piept en suist in mijn oren, als ik me onder de douche sta in te zepen en ik bedenk me dat conditioner bedoeld is voor mijn haar… Tijd voor EHBO. En omdat dat bij mij nooit het moment is om te bedenken wat er allemaal nog wél mogelijk is, leek het me zinvol om dat eens op te schrijven. Koptelefoon op – sluit de wereld buiten, of dat nou het buurmeisje is of het verkeer om je heen. Dat is niet eng: zonder koptelefoon komen alle prikkels even hard binnen, is filteren onmogelijk en heb je al helemaal geen energie meer om op te letten wat er om je heen gebeurt. Over opletten gesproken: probeer een situatie te creëren waarin je minimaal hoeft te concentreren. Da