Doorgaan naar hoofdcontent

Dikke vinger

happiness isn't about getting what you want all the time
it's about loving what you have and being grateful for it

Acht jaar geleden had ik dood kunnen zijn. Echt dood, als kasplantje geretourneerd, met verlamde weetikwattes… maar ik ben niet dood. En ik ben geen kasplantje. En er is niks verlamd. En ik heb een universitair diploma gehaald. En ik kan sporten. En ik kan werken. Denk ik.

Ik heb wel eens tegen mensen gezegd ‘Ik heb geluk gehad, hoor!’. Ik heb mezelf ook wel eens het woord ‘dankbaar’ horen uitspreken. Maar het wringt.

Want ja, ik ben opgelucht dat het niet anders is gelopen. En ik geloof dat mijn geloof en mijn rotsvast vertrouwen in ik-weet-niet-wat, ik denk zoiets als leven, me door de afgelopen jaren heen hebben gesleurd. Ik weet alleen niet zo goed waar ik dankbaar voor moet zijn. Ik weet niet zo goed in welke zin ik ‘geluk’ heb gekend als het gaat om mijn lijf, mijn hoofd, de rest van mijn leven.

Als je ziek bent, als je beperkt bent, en je spreekt met artsen of met lotgenoten, dan houdt het je op de been als je beseft dat het altijd erger had gekund. En dat je er maar goed van af bent gekomen. Daarna gaat je leven verder. Je probeert zo goed en zo kwaad als het gaat verder te gaan alsof het met jou heel goed gaat, want ja, het had zoveel erger kunnen zijn…

En dan, bam, zeven jaar later, realiseer je je dat je leven helemaal niet zo gaat lopen zoals je het wilde en dacht en hoopte. Je past je aan aan wat er nog wel kan. En eerst vind je dat dan heel erg. En later leg je je erbij neer. En niet heel veel later voel je je af en toe ontzettend gelukkig. Maar dan komt er zo'n citaat voorbij met het woord 'dankbaar' erin.

Het woord dankbaar ziet er voor mij uit als een hele, lange, dikke middelvinger. Die je dan in je keel steekt. Waardoor je moet kotsen. Ik ben helemaal niets of niemand dankbaar dat er dingen beter zijn gegaan dan het slechtste scenario. Soms is het leven gewoon even heel erg extreem niet normaal kut, soms gebeuren er dingen die helemaal nooit meer goed gaan komen.

Daar kun je hooguit mee leren leven, zodat je niet verbitterd raakt. Het leven is oneerlijk, het lijkt mij persoonlijk alleen niet zo verstandig om te leven in de overtuiging dat iets of iemand jou onrecht heeft aangedaan. Maar dankbaar? Het lot en je levensloop hoef je echt niet dankbaar te zijn. Ik kan alleen mezelf en de lieve mensen om me heen dankbaar te zijn dat ik me af en toe, soms heel erg vaak, ontzettend (heel erg extreem niet normaal) gelukkig voel. En ik ben trots, dat dat kan, ondanks alles.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Dag van de Overprikkeling

Een groot geluk bij een behoorlijk on-geluk is voor mij, dat mijn hersenletsel mijn intelligentie, motoriek en karakter niet direct heeft aangetast. Ik ben niet verlamd geraakt, bijvoorbeeld.  In feite heb ik voor de buitenwereld alleen onzichtbare klachten. En ik ben er ook nog eens zó goed in geworden om die te maskeren, dat er bijvoorbeeld weinig te merken is van mijn geheugenproblemen. Ik schrijf alles op: lijstjes op de koelkast, lijstjes op Google Keep, lijstjes overal. Lotte lijstje. En sinds de ergotherapeut bij mijn tweede revalidatie zei dat ik nooit meer een timemanagementboek mag lezen omdat ik mezelf helemaal te pletter plan, probeer ik dan ook maar te accepteren dat ik veel vergeet. Denk maar niet dat ik je verjaardag onthoud, je hebt geluk dat ik toevallig op de kalender keek als je een kaartje krijgt... sneu, maar waar.  Vandaag schijnt het de dag van de overprikkeling te zijn. En dat is iets wat nu actueler dan ooit lijkt. Nu de wereld om ons heen "versoepelt"

Verrassing

13 jaar na dato ben ik weer problemen in mijn gezondheid en functioneren aan het aanpakken. Ik twijfelde even of ik "nog steeds" neer zou schrijven. Nee. Het is een gek ding, chronisch ziek zijn: het is er altijd, maar ik ben me er niet altijd bewust van. Dat is maar goed ook.  Er zijn wel terugkerende elementen. Op dagelijkse basis de dingen die je aanleert in de loop van de tijd: mijn energieverdeling, pijnmanagement, de teleurstellingen, de meevallers, de hersenmoeheid, mijn hoofd dat nog steeds denkt dat ik alles wat ik kan ook allemaal kan. Maar daarnaast zijn er ook andere verrassingen. Dat ik laatst opeens zo verdrietig werd toen ik dacht aan dat meisje van 21 dat haar zelfstandige leven pas net was begonnen en toen zo hulpafhankelijk werd, de ziekenhuisbezoeken en -verblijven sindsdien. Opeens zie ik: ik ben zo hard bezig geweest met herstellen, met urgente hindernissen nemen, dat ik nog niet de kans heb gehad om bezig te zijn om onder ogen te zien dat er een trauma

Eerste Hulp Bij Overprikkeling

Als mijn kaken klemmen, als het deksel van de vuilnisbak pijn doet in mijn hoofd, als ik angstig ben bij het aflopen van de trap, als het geluid van mijn bovenbuurmeisje me aan het huilen krijg, als het week in mijn buik wordt, als ik alles uit mijn handen laat vallen, als ik niet meer weet hoe ik zinnen moet formuleren, als het piept en suist in mijn oren, als ik me onder de douche sta in te zepen en ik bedenk me dat conditioner bedoeld is voor mijn haar… Tijd voor EHBO. En omdat dat bij mij nooit het moment is om te bedenken wat er allemaal nog wél mogelijk is, leek het me zinvol om dat eens op te schrijven. Koptelefoon op – sluit de wereld buiten, of dat nou het buurmeisje is of het verkeer om je heen. Dat is niet eng: zonder koptelefoon komen alle prikkels even hard binnen, is filteren onmogelijk en heb je al helemaal geen energie meer om op te letten wat er om je heen gebeurt. Over opletten gesproken: probeer een situatie te creëren waarin je minimaal hoeft te concentreren. Da