Doorgaan naar hoofdcontent

Out and proud

Ik ben zo retetrots.

Ik ben trots dat ik volgende week werkervaring op ga doen in een functie die mijn droombaan zou zijn. Ja, ik heb een re-integratiecoach die contact heeft gezocht met de organisatie. Maar ik heb geleerd dat ik voor mezelf mag opkomen. Dat de standaard weg terug naar werk niet mijn weg is. Dat ik mezelf altijd het allerbeste mag gunnen, omdat ik voor mezelf in dit leven het allerbelangrijkst ben.

Iets meer dan een jaar geleden werd ik echt, fysiek, onomkeerbaar ziek van het werken met hersenletsel in het onderwijs. Ik kreeg paniekaanvallen als ik thuis was, kon niks meer voorbereiden en nakijken omdat ik na de lessen nog net thuis kon komen en dan in slaap viel, zo moe was ik. Mijn hart begon te bonken na 20 minuten lesgeven.

Ik stopte met lesgeven. Na drie weken thuis ging ik "prikkels opbouwen om weer te wennen" (ideetje van de bedrijfsarts, die dacht dat NAH iets is dat overgaat...) maar was na 10 minuten achterin de klas al misselijk van het licht en het geluid en de beweging... Ik gaf zelfs nog een paar lessen, kreeg briefjes van leerlingen met "wat fijn dat u weer beter bent!"

Maar het ging echt niet meer. Uiteindelijk ging ik met angst en beven voor mijn lichamelijke reactie, tot februari naar school om leerlingen te helpen met mijn schoolvak, huiswerk, thuiszaken. Werkzaamheden die in het niets vielen bij wat ik eerder had gedaan.

Toen trapte ik mezelf harder op mijn ziel dan ik dacht ooit te kunnen. Finito met het onderwijs, leer maar weer opnieuw functioneren. Start bij 0. Vraag je eigen arbeidsongeschiktheid aan, zodat je jezelf eindelijk eens confronteert met dat f"ing hersenletsel.

Dat hersenletsel waarvan je zeven jaar lang vond dat het aanstelleritis was, waar je nauwelijks iemand écht  iets over vertelde, of hooguit alsof het een weekje ziekenhuis was geweest in een ver verleden.

Bij dat besluit om opnieuw te beginnen, begint ook mijn trots.

Vanaf toen durfde ik onder ogen te zien dat een mens niet alles alleen hoeft te doen. Dat ik hulp mag vragen, en soms zelfs mijn eigen eisen mag stellen aan die hulp.

Ik heb met veel inspanning (en frustraties en vermoeidheid) voor elkaar weten te krijgen dat ik kon reïntegreren via een in hersenletsel gespecialiseerd bedrijf, dat ik in hoog niveau werk mocht opbouwen, dat ik nu een werkplekje krijg dat echt bij mij past, dat ik zelf aandroeg en niet toevallig in het netwerk van mijn coach zat.

Ik krijg hulp, maar ik zorg er wel echt zelf voor dat ik er wel kom. Zo kan ik het mezelf niet verwijten als ik uiteindelijk niet kom waar ik hoop te komen. Dan is het echt dat verrotte hersenletsel.

Dat is wie ik ben: doorzetten met of zonder hersenletsel. Ik verdien het allerbeste.

(Net als jij. Nooit vergeten.)

Reacties

Populaire posts van deze blog

Atelier

Voor de tweede keer ga ik op donderdagochtend aan de lange eettafel met het croissantjestafelzeil zitten. Dit keer heb ik een bezigheid van thuis meegenomen, want vorige keer zat ik te wachten tot iedereen binnen kwam. Ik doe ondertussen wat met mijn handen: ik brei verder aan een muts voor mijn neefje. Froukje tegenover me pakt iets uit haar tas: een 3D-breiring die ze thuis heeft gemaakt met haar printer om de vingers van handschoenen makkelijk te breien. Ze wil me zo ook wel de breimachine laten zien! Ik zeg dat ik dat heel lief vind, maar dat ik vandaag wat anders wil doen. Eigenlijk heb ik geen idee wat. Er is hier zoveel te doen. En ik weet nog niet wat ik zomaar mag pakken.  Maar als het busje met een paar andere deelnemers aankomt met Holly & Reinier, die ook uit mijn dorp komen en zijn opgehaald, zie ik al hoe dit gaat: begeleidster Elena vertelt aan Holly wat ze kan doen, ze heeft het blijkbaar nodig. We zitten nog wat, maar Reinier gaat juist gelijk het atelier in om...

Dag van de Overprikkeling

Een groot geluk bij een behoorlijk on-geluk is voor mij, dat mijn hersenletsel mijn intelligentie, motoriek en karakter niet direct heeft aangetast. Ik ben niet verlamd geraakt, bijvoorbeeld.  In feite heb ik voor de buitenwereld alleen onzichtbare klachten. En ik ben er ook nog eens zó goed in geworden om die te maskeren, dat er bijvoorbeeld weinig te merken is van mijn geheugenproblemen. Ik schrijf alles op: lijstjes op de koelkast, lijstjes op Google Keep, lijstjes overal. Lotte lijstje. En sinds de ergotherapeut bij mijn tweede revalidatie zei dat ik nooit meer een timemanagementboek mag lezen omdat ik mezelf helemaal te pletter plan, probeer ik dan ook maar te accepteren dat ik veel vergeet. Denk maar niet dat ik je verjaardag onthoud, je hebt geluk dat ik toevallig op de kalender keek als je een kaartje krijgt... sneu, maar waar.  Vandaag schijnt het de dag van de overprikkeling te zijn. En dat is iets wat nu actueler dan ooit lijkt. Nu de wereld om ons heen "versoepelt...

Te gezond

Het trekt naar mijn rug, naar mijn benen. Ik voel mijn hartslag steeds, mijn buik trekt en duwt aan alle kanten, mijn hele lijf zet zich steeds weer schrap. Stil blijven zitten is vervelend, lijkt voor nog meer kramp te zorgen. In beweging vergeet ik de pijn maar zweet ik bij vlagen enorm, ook bij een simpel rondje om met de hond. Hoe lang duurt het dit keer? Wanneer komt het terug? Mijn relatie met mijn cyclus lijkt soms wel de (l)eidraad in mijn leven. Vroeg begonnen, vroeg aan banden gelegd met een pil, dan de trombose, een keerpunt in mijn leven. Toen mijn uit de kast komen, wat maakte dat ik geen anticonceptie meer nodig had - hoera, want ik was als de dood geworden voor hormonen slikken. Eerst een enorme kinderwens, nu de opluchting dat kinderen niet spontaan ontstaan in dit lijf... Ik ben er helemaal klaar mee. Ik had een paar jaar dat ik dacht "nou ja, als ik bloed dan wérkt dit lijf tenminste, het klopt, zoals mijn hartslag aangeeft dat ik leef". Maar de pijn, en ...