Doorgaan naar hoofdcontent

Liefde is…

‘Wees lief voor jezelf’
zeggen we elke ochtend als we afscheid nemen.
Maar lief voor jezelf zijn, dat is dus echt héél moeilijk.

Kijk, dat ik mezelf niet in mijn hoofd moet uitschelden voor dik, lui, gemakzuchtig, onvoorzichtig, onverantwoordelijk, dom, (vul zelf in) snap ik nou wel. En ergens is dat soort ‘lief voor jezelf zijn’ ook vaak nog best makkelijk, heb ik ervaren. Je moet jezelf gewoon niet zo snel veroordelen, je bent heus wel goed zoals je bent.

Maar wanneer ‘lief voor jezelf zijn’ te maken heeft met mijn handelen, lijkt het wel alsof ik in een soort ethische filosofische moraaltheorie ben beland nu ik ziek ben, een uitkering krijg, reïntegreer. Ik wil ergens komen en heb daar werkelijk alles in de wereld voor over (oké, behalve dan mijn lief en wat andere geliefden om mij heen). Hoe is ‘lief voor mezelf zijn’ dan ook écht lief?!

Een voor breder publiek  in te denken voorbeeld is alcoholgebruik. Ik dronk vroeger behoorlijk wat. De ene keer bij het uitgaan, lekker in een roes komen, maar ook omdat ik sommige wijn héél lekker vind. En speciaalbier. En goede cider. Gin-tonic. Champagne. Likeur. Niet alle soorten drank, wel veel. Ik hoefde niet altijd per se ook veel van alles hoor, ik vond een drankje op z’n tijd gewoon heel lekker, zoals veel mensen.

Het afgelopen jaar dronk ik nauwelijks. Ik heb mezelf geen Dry 2018/2019 opgelegd, maar dronken worden komt er niet meer zo van als je niet echt uitgaat (omdat je ook al een kater hebt zónder dat je gedronken hebt). En alcohol werkt niet zo goed op mijn ‘systeem’, heb ik nog meer gemerkt sinds ik meer volgens de regels van dat systeem ben gaan leven; dat kon niet anders, dat was geen keuze. De tijdelijke verdoving, het geluksgevoel van een lekker drankje, weegt niet op tegen de enorme overprikkeling die kort, of de dag erna volgt. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel lekkere non-alcoholische dranken te krijgen, dus enkel water hoeft niet eens.

Dus: lief voor mezelf zijn betekent niet drinken, toch? Dat is goed voor mezelf zorgen.
Vergelijk dit met:

Lief voor jezelf zijn betekent dus ook: geen chocola eten, toch? Dat is goed voor jezelf zorgen.

Gisteren was ik uitgenodigd voor een etentje. Mijn vader drinkt niet zoveel, maar nu dronk hij een glaasje witte wijn; we waren met wijnkenners. ‘Wat een héérlijke wijn!’ Ik nam een slokje om te proeven: maar écht, fantastisch lekkere wijn. En ik ging verder met spa rood.

Er zijn momenten dat ik dan toch meer wil dan dat slokje. Omdat een slokje lekkere wijn, speciaalbier, port (één lekker stukje chocola) soms gewoon niet genoeg is. Genieten smaakt naar meer.

En: genieten is óók lief voor mezelf zijn. Écht. Als je me niet gelooft, geloof me maar. Afgelopen jaar heb ik mezelf veel ontzegd, heeft mijn hoofd mij veel ontzegd, en dat gaat nog héél lang gebeuren, op verschillende fronten, en soms is het heel hard nodig om te genieten. Om uit het leven te halen wat erin zit. Om even niet na te denken over de iets langer dan kortere termijn. Om een biertje te drinken. Om de stad in te gaan met vrienden, of een dagje naar het strand, of op vakantie. Om mijn gloeihoofd lekker te negeren en door te gaan met dansen, interessante gesprekken, Netflix kijken, klussen, kleren naaien, muziek spelen... met alle gevolgen van dien, maar stik in die gevolgen, genieten is onmisbaar.

Natuurlijk is alcohol maar één, en een vrij oppervlakkig, makkelijk voorbeeld van het dilemma. Het dilemma van ‘lief voor mezelf zijn’, een levenshouding die ik - wellicht juist vanwege haar complexiteit - graag tot religie zou verheffen, is dat het soms lief voor jezelf is om streng tegen jezelf te zijn (c.q. jezelf iets te ontzeggen/ jezelf een schop onder je kont te geven, iets te regelen) en dat het soms lief is om mild tegen jezelf te zijn (c.q. jezelf iets gunnen/ met je billen op de bank blijven zitten, toe te geven).

Dat is waar ik vaak tegenaan loop de laatste tijd. Het gaat vaak om dilemma’s tussen korte en lange termijn, tussen streng en mild zijn, tussen structuur houden en plezier maken. Lief voor jezelf zijn is het allermoeilijkste, maar allerbelangrijkste wat er is.

Lief zijn heeft mijns inziens trouwens niets te maken met egoïsme. Je kunt nou eenmaal pas lief (streng/mild) voor anderen zijn, als je dat voor jezelf bent. En soms, of vaak, mag je best met twee maten meten. Je eigen maat mag de grootste zijn, want een betere wereld begint bij jouw wereld.

(Wat klink ik wijs hè...)

Reacties

Populaire posts van deze blog

Atelier

Voor de tweede keer ga ik op donderdagochtend aan de lange eettafel met het croissantjestafelzeil zitten. Dit keer heb ik een bezigheid van thuis meegenomen, want vorige keer zat ik te wachten tot iedereen binnen kwam. Ik doe ondertussen wat met mijn handen: ik brei verder aan een muts voor mijn neefje. Froukje tegenover me pakt iets uit haar tas: een 3D-breiring die ze thuis heeft gemaakt met haar printer om de vingers van handschoenen makkelijk te breien. Ze wil me zo ook wel de breimachine laten zien! Ik zeg dat ik dat heel lief vind, maar dat ik vandaag wat anders wil doen. Eigenlijk heb ik geen idee wat. Er is hier zoveel te doen. En ik weet nog niet wat ik zomaar mag pakken.  Maar als het busje met een paar andere deelnemers aankomt met Holly & Reinier, die ook uit mijn dorp komen en zijn opgehaald, zie ik al hoe dit gaat: begeleidster Elena vertelt aan Holly wat ze kan doen, ze heeft het blijkbaar nodig. We zitten nog wat, maar Reinier gaat juist gelijk het atelier in om...

Dag van de Overprikkeling

Een groot geluk bij een behoorlijk on-geluk is voor mij, dat mijn hersenletsel mijn intelligentie, motoriek en karakter niet direct heeft aangetast. Ik ben niet verlamd geraakt, bijvoorbeeld.  In feite heb ik voor de buitenwereld alleen onzichtbare klachten. En ik ben er ook nog eens zó goed in geworden om die te maskeren, dat er bijvoorbeeld weinig te merken is van mijn geheugenproblemen. Ik schrijf alles op: lijstjes op de koelkast, lijstjes op Google Keep, lijstjes overal. Lotte lijstje. En sinds de ergotherapeut bij mijn tweede revalidatie zei dat ik nooit meer een timemanagementboek mag lezen omdat ik mezelf helemaal te pletter plan, probeer ik dan ook maar te accepteren dat ik veel vergeet. Denk maar niet dat ik je verjaardag onthoud, je hebt geluk dat ik toevallig op de kalender keek als je een kaartje krijgt... sneu, maar waar.  Vandaag schijnt het de dag van de overprikkeling te zijn. En dat is iets wat nu actueler dan ooit lijkt. Nu de wereld om ons heen "versoepelt...

Te gezond

Het trekt naar mijn rug, naar mijn benen. Ik voel mijn hartslag steeds, mijn buik trekt en duwt aan alle kanten, mijn hele lijf zet zich steeds weer schrap. Stil blijven zitten is vervelend, lijkt voor nog meer kramp te zorgen. In beweging vergeet ik de pijn maar zweet ik bij vlagen enorm, ook bij een simpel rondje om met de hond. Hoe lang duurt het dit keer? Wanneer komt het terug? Mijn relatie met mijn cyclus lijkt soms wel de (l)eidraad in mijn leven. Vroeg begonnen, vroeg aan banden gelegd met een pil, dan de trombose, een keerpunt in mijn leven. Toen mijn uit de kast komen, wat maakte dat ik geen anticonceptie meer nodig had - hoera, want ik was als de dood geworden voor hormonen slikken. Eerst een enorme kinderwens, nu de opluchting dat kinderen niet spontaan ontstaan in dit lijf... Ik ben er helemaal klaar mee. Ik had een paar jaar dat ik dacht "nou ja, als ik bloed dan wérkt dit lijf tenminste, het klopt, zoals mijn hartslag aangeeft dat ik leef". Maar de pijn, en ...